Capisci:Despre

De la Capisci

Salt la: navigare, căutare

Suntem o mână de oameni cu pregătire în diverse domenii care încercăm să scriem articole despre diverse subiecte pe înţelesul tuturor. Sperăm din toată inima să reuşim – iar dacă nu ne iese foarte bine, vă rugăm contactaţi-ne şi daţi-ne de veste!

Context

Am început acest proiect de curând, abia în septembrie 2009. Deocamdată ne străduim să scriem cât mai mult – nu ne-am preocupat aproape deloc de aspectul site-ului şi nu i-am făcut deloc publicitate (à propos, dacă citiţi asta înseamnă că sunteţi printre primii care ne-au descoperit). Prin urmare orice fel de feedback este cât de poate de binevenit – cu cât ne semnalaţi probleme mai devreme cu atât putem încerca să le rezolvăm mai repede, astfel încât să fim conştienţi de ele pe măsură ce proiectul se dezvoltă.

Scop

Scopul articolelor noastre este să vă familiarizeze cu subiectele pe care le tratăm, la un nivel cât se poate de intuitiv. De aceea am încercat să păstrăm un ton degajat, o atitudine detaşată şi un nivel intuitiv de prezentare, uneori chiar în detrimentul rigurozităţii academice. Pentru a atinge un nivel cât mai intuitiv al explicaţiilor am încercat pe cât posibil să ne punem în poziţia unei persoane complet nefamiliarizate cu subiectul articolului. Iar din această poziţie am încercat pe cât am putut să explorăm împreună cu dumneavoastră fiecare subiect, imaginând uneori scenarii absurde de dezvoltare a unui subiect numai pentru a demonstra că acele opţiuni nu sunt viabile. Prin urmare un expert va găsi cu uşurinţă afirmaţii care scoase din context sunt de-a dreptul aberante – nu judecaţi pripit, opriţi-vă un timp asupra textului în ansamblu înainte de a-i judeca meritele. Pe de altă parte este cu siguranţă posibil să se fi strecurat greşeli în articole, atât de formă cât şi de fond – dacă găsiţi astfel de erori vă rugăm cu tot dinadinsul să ni le semnalaţi: considerăm fiecare critică drept un favor pe care ni-l face cititorul care investeşte timp în a ne scrie un mesaj şi nicidecum ca o jignire.

Poziţionare

Bon, acum că am lămurit contextul hai să vorbim de chestii mai specifice. Poate vă întrebaţi de ce nu contribuim la Wikipedia sau la alte proiecte enciclopedice în loc să scriem aici – sau poate vă întrebaţi chiar dacă nu încercăm cumva să concurăm cu Wikipedia. După ştiinţa noastră nu există la acest moment niciun proiect de limbă română cu aceleaşi intenţii ca ale noastre. Nu suntem un proiect de natură enciclopedică precum Wikipedia – după cum am spus mai sus, nu încercăm să acoperim în mod exhaustiv subiectele pe care le tratăm şi nici atâta cât le acoperim nu o facem cu rigurozitate şi neutralitate enciclopedică. Prin urmare nu concurăm cu Wikipedia sau cu alte proiecte de aceeaşi natură. Poate aţi observat că uneori folosim materiale preluate de la Wikipedia pentru a ilustra articolele – aşa este, Wikipedia este o sursă remarcabilă şi ar fi absurd să duplicăm efortul pentru a crea ilustraţiile de la zero în loc să folosim acelaşi timp pentru a scrie articole. Şi sigur că atunci când folosim materiale preluate de la Wikipedia respectăm licenţa sub care au fost publicate – chiar vă rugăm să ne contactaţi dacă desoperiţi vreo inadvertenţă şi în această privinţă.

Şi nu, nu scriem referate.